Bebeklerde Diş Sağlığı

Bebeklerin ağzında dişin ilk çıkışı anne baba için her zaman çok özel bir an olmuştur. Bu süreçte anne baba mutlu olurken genellikle bebekler huzursuz olur.

Bebeğin salya akışı hızlanır,devamlı kaşıma hissi gelişir,bulduğu her şeyi ağzına götürmek ister. Çıkmakta olan dişin üzerindeki diş eti kızarır,hafif kabarır ve de ağrı oluşur. Bu çocuğu çok fazla huzursuz eder. Genelde ilk diş çıkışında bu huzursuzluklar hat safhada olur. Bu huzursuzluklar diş yerini alana kadar devam eder. İlk dişin ağza sürmesi;genelde 6. aydan itibaren oluşmaya başlar. Ancak;4 aylıkken erken çıkabildiği gibi 9 aylıkken de geç çıkabilir. Bu süreçte gece uyanmaları ve bebekte sebepsiz ağlamalar olabilir.

Çocuklarda oluşan ishalin diş çıkarmasıyla bir ilgisi yoktur. Yine aşırı ateşin de dişin çıkmasıyla bir ilgisi yoktur. Bu gibi durumlarda çocuk doktoruna başvurmakta yarar vardır.

Neler yapmalı:

İlk yapılacak şey;temizlenmiş,mikroptan arındırılmış,buzdolabında soğutulmuş,eczanelerden kolaylıkla temin edilebilir lastik halkaları bebeğe verilerek,diş etini kaşımasına yardımcı olunabilir. Soğuk olmasında şu yarar vardır;diş etinde oluşan ısıyı ve enflamasyonu azaltacağı için bebek rahatlayacaktır. Bu durumda hafif soğuk yiyecek ve içecekler bebek için cazip olabilir. Tüm bu çabalar bebeği rahatlatmaz ise;doktora başvurmakta yarar vardır.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)

Website